De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense collega Andrej Desjchitsia hebben maandag een persoonlijk gesprek gehad tijdens de kerntop in Den Haag. 

Het gesprek tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en zijn ambtgenoot uit Oekraïne, Andrej Desjchitsia, leverde voor zover bekend geen concreet resultaat op. De Oekraïners namen het initiatief voor het overleg. Het land maakt zich zorgen over mogelijke nieuwe militaire acties van de Russen, die onlangs de Krim annexeerden.

Lavrov: ‘lopende zaken’

Lavrov hield zich op de vlakte over de ontmoeting. Hij wilde niet veel meer kwijt dan dat ,,lopende zaken” waren besproken. Vooraf zei Desjchitsia dat hij terugtrekking van de Russische troepen in het gesprek zou eisen en een eind wilde aan de provocaties van Russische kant. ,,Oekraïne weet niet wat de plannen van Rusland en president Vladimir Poetin zijn”, zei hij.

De G7 kwam in een extra top bijeen om over Oekraïne te praten. De leiders van de Verenigde Staten, Japan, Canada, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk spraken ongeveer 1,5 uur met elkaar in het Catshuis. Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso schoven aan namens de Europese Unie.

 G8 in Sotsji wordt G7 in Brussel

Volgens Franse diplomatieke bronnen heeft de G7 besloten de G8 later dit jaar in het Russische Sotsji definitief te schrappen. De G7 komt nu in juni bij elkaar in Brussel, twitterde Van Rompuy. Er zou nog geen sprake van zijn om Rusland te schorsen als lid van de G8.

Vooral de Amerikanen stellen zich hard op tegen Moskou en dringen aan op meer maatregelen. In de ochtend verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama na overleg met premier Mark Rutte dat ,,we verenigd zijn in ons streven om Rusland te laten betalen voor zijn acties tot dusverre''.

Ook in bilateraaltjes op de top in Den Haag was Oekraïne veelal het hoofdonderwerp van gesprek. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) besprak het met zijn collega's uit de VS, Rusland en Oekraïne.

Afscheid van hoogverrijkt uranium

Ondanks het feit dat Oekraïne deze eerste dag van de top leek te domineren, was er al een eerste succes te meldden. Naast Japan, België en Italië lieten nog eens 12 landen weten dat ze afscheid hebben genomen van hun hoogverrijkt uranium. Chili, Tsjechië, Denemarken, Georgië, Hongarije, Mexico, Zuid-Korea, Roemenië, Zweden, Turkije, Oekraïne en Vietnam gaan het materiaal afzwakken naar laagverrijkt uranium.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl